Градската художествена галерия с награда в конкурса „Сграда на годината“

Проектът “Реставрация и реновиране на Градска художествена галерия – Пловдив” е отличен с награда в категория „Социална инфраструктура – Култура“ от 33-членното жури на Национален конкурс „Сграда на годината – 2022” с председател проф. д-р арх. Георги Станишев. Церемонията по връчването на статуетки и грамоти на призьорите ще се проведе на 15 декември в София Ивент Център и ще се излъчи по БНТ 1 на 21 декември. Съгласно регламента на конкурса награда се присъжда на Галерията като инвеститор, на “Арко Тийм” ООД като проектант и на “Николай Ом” ЕООД като главен изпълнител на строителството. Финансираните от Община Пловдив дейности по реставрация и реновиране на Постоянната експозиция на галерията на ул. “Съборна” 14А в Стария град, възвърнаха великолепието на историческата сграда на  Девическото училище, проектирано от арх. Йосиф Шнитер (1881 г.). Възродената сграда, в която са подредени над 300 картини и скулптури от емблематични творци на българското изкуство през последните две столетия, беше тържествено открита на 15 април и оттогава не спира потокът от посетители, впечатлени от видяното. В празничната за галерията 2022-а, когато тя навърши 70 години от основаването си,  наградата в конкурса “Сграда на годината” е заслужено признание за общото усилие да се съхранява културното ни наследство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Градска художествена галерия в Пловдив
Снимка: община Пловдив

Проектът “Реставрация и реновиране на Градска художествена галерия – Пловдив” е отличен с награда в категория „Социална инфраструктура – Култура“ от 33-членното жури на Национален конкурс „Сграда на годината – 2022” с председател проф. д-р арх. Георги Станишев.

Церемонията по връчването на статуетки и грамоти на призьорите ще се проведе на 15 декември в София Ивент Център и ще се излъчи по БНТ 1 на 21 декември.

Съгласно регламента на конкурса награда се присъжда на Галерията като инвеститор, на “Арко Тийм” ООД като проектант и на “Николай Ом” ЕООД като главен изпълнител на строителството.

Финансираните от Община Пловдив дейности по реставрация и реновиране на Постоянната експозиция на галерията на ул. “Съборна” 14А в Стария град, възвърнаха великолепието на историческата сграда на  Девическото училище, проектирано от арх. Йосиф Шнитер (1881 г.). Възродената сграда, в която са подредени над 300 картини и скулптури от емблематични творци на българското изкуство през последните две столетия, беше тържествено открита на 15 април и оттогава не спира потокът от посетители, впечатлени от видяното.

В празничната за галерията 2022-а, когато тя навърши 70 години от основаването си,  наградата в конкурса “Сграда на годината” е заслужено признание за общото усилие да се съхранява културното ни наследство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив