Избори 2024

Водещи новини

ГДБОП с акция срещу кабелен оператор в Пловдив за незаконно разпространяване на съдържание

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
МВР - ГДБОП
Снимка: МВР

Незаконно разпространение на телевизионно съдържание от кабелен оператор предотвратиха при спецоперация служители от дирекция „Киберпрестъпност“ от секторите БОП в Пловдив и Варна и с участието на представители на Европол.

Реализацията на акцията е в рамките на досъдебно производство, образувано през 2020 г. за извършено престъпление по чл. 172а от НК, под ръководството на Районна прокуратура – Пловдив.

В резултат на предприетите действия е пресечено предоставянето на незаконна кабелна телевизия от доставчик на интернет услуги, осъществяващ дейността си на територията на Пловдивска област и във Варна.

Според събраните доказателства кабелният оператор е препредавал повече от три години до крайните си клиенти телевизионни програми, без необходимото по закон съгласие на правоносителите и без да уведоми за тази си дейност контролните държавни органи, както изисква законът. Предмет на доказване е също системното нарушаване от оператора на правата върху обекти на авторското и сродните му права. Иззети са документи и дигитални устройства, чрез които се е осъществявало незаконното препредаване.

Операцията е проведена в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа за борба с криминални заплахи (EMPACT). България, в частност ГДБОП, ръководи приоритетната дейност по борба и разрушаване на престъпни мрежи и престъпни дейности на индивидуални предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуална собственост.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив