Избори 2024

Водещи новини

Фото салон Пловдив се провежда за 10-та поредна година

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Фото салон Пловдив се провежда за 10-та поредна година

Фото салон Пловдив се провежда за десета поредна година под патронажите на FIAP, HPS, НСФА и с традиционната подкрепа на община Пловдив, като част от Културния календар на града.

Официалното откриване пред публика на селекция от наградените фотографии и церемонията по награждаването ще се състои на 19.08.2023 г., от 18:00 ч. в Пловдив на площад Римски стадион (Джумаята). В експонираната изложба са представени 144 наградени фотографии от 107 автора, от 23 държави. Изложбата може да бъде разгледана до 15 септември.

„Благодарим за подкрепата на община Пловдив, която е #Заедно с нас през всичките тези години. Петчленно жури от двама чужденци и трима българи разгледаха и оцениха всички фотографии в периода от 8 до 10 юни 2023. За председател на журито тази година поканихме Пиерлуиджи Ризато, MFIAP, EFIAP/d3, HonEFIAP, (Италия), а за членове: Димитрис Параскевакис, ESFIAP, EFIAP/s, EHPS/s, GPU Cr2 (Гърция), Мирослав Момински, EFIAP/g, Ивайло Сакелариев, EFIAP и Христо Димитров, AFIAP, резервен член Теодора Димитрова, EFIAP.  Журито разгледа и оцени постъпилите 5851 фотографии от 42 държави във всички 6 раздела.  За финалната селекция журито избра 1272 фотографии на 330 участника от 40 държави. С висок професионализъм и опит, в последния ден журито определи всички награди. За нас е особено приятно, че към конкурса отново имаше интерес от фотографски групи и клубове от  България и държави от Европа и Азия“, разказаха организаторите от „Рефлекси“ ООД Антон и Любка Савови.

Голямата новина за българската фотография, а същевременно и приятна изненада е, че за втора година Най-добър автор в салона, който получава – официалната светло синя значка на FIAP е българин – Явор Мичев, EFIAP.

Най-добрите фотографии спечелиха 196 индивидуални награди, 11 награди (по статистика) за автори и 3 за фото клубове. Този богат награден фонд, отличи най-високо творбите на общо 133 автора от 29 държави.

Плакетът „Награда за най-добро участие в салона“ от Фотографското общество на Гърция (HPS) пък оцени участието на Абишек Бисак, AFIAP, EFIAP, HON.CPE, A.NPS ,IIG/P, HON.PESGSPC, IIG/S2,A.CPE от Индия. Плакетът за най-добре представил се чуждестранен автор (от организатора) спечели Йозеф Хиншерлиетнер, EFIAP, MVÖAV от Австрия. Плакети и за Юлий Василев, EFIAP/s, който е най-добре представилият се български автор и Минко Михайлов, EFIAP/s, който е най-добре представил се пловдивски автор.

Най-високото отличие, Купата на X МФС Пловдив 2023 е за фотография на Мохамед Римон, EFIAP, FBPS, EUSPA HON.FICS HON.PESGSPC от Англия. Плакет за подгласника на голямата награда „Купата на салона“ е за фотография на Любомир Аргиров, EFIAP.

Тази година, Почетната диплома на Община Пловдив оцени фотография на Иво Кузов. Диплома на Фондация Пловдив 2019 е за фотография на Сандра Заголин, Италия. Дипломи от Фондация ВиАрт са за фотографии на Павел Ребанд, Естония и Рустам Рахимов, Русия.

В предизвикателството към млади автори (16–21г.), се включиха младежи от Египет, Русия, Франция, Унгария, Оман и България. Тази година има присъдени две поощрителни дипломи от организаторите за един български и един чуждестранен млад автор.

Плакетът за най-добре представилия се фото клуб, тази година е отново за клуба от Индия – India International Group и още два плакета за два клуба – подгласници: Фотоклуб НЮЦОЙГ, Австрия и Фотоклуб ЕВРАЗИЯ, Русия.

„С голяма гордост можем да заявим, че родните автори представиха достойно България. Техните творби ще достигнат до 42 държави чрез печатния албум, който по регламент всеки участник в конкурса ще получи. От всички наградени български автори, 14 участници (индивидуални и от група „Фотографска задруга“ Пловдив) са от Пловдив,  с общо 17 награди“, споделиха още организаторите.

С най-много награди бяха отличени няколко български автора: Явор Мичев, EFIAP от Русе, Димитрина Андреева, EFIAP и Светлин Йосифов, AFIAP от Бургас,   Минко Михайлов, EFIAP/s  и Юлий Василев, EFIAP/s от Пловдив.

Общо 42 родни фото творци спечелиха 57 награди , като 10 от тези награди са медали – 7 златни,  1 сребърен  и 2 бронзови  медала.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив