Избори 2024

Водещи новини

Донорска ситуация в УМБАЛ Свети Георги – Пловдив спаси трима души

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
УМБАЛ Свети Георги - Спешен сектор

Трима души ще живеят втори живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив с координатор д-р Костадин Чифлигаров.

На 7 август близките на изпаднал в мозъчна смърт 43-годишен мъж вземат благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора.

Пациентът е постъпил в противошокова зала в УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив след пътнотранспортно произшествие. Следствие на инцидента мъжът е получил черепно мозъчна травма и е започнало комплексно интензивно лечение на мозъчната увреда. Въпреки усилената борба на медицинския екип на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към пловдивската болница, на 7 август пациентът изпада в състояние на мозъчна смърт.

След съгласието на близките се пристъпва към осъществяване на донорска ситуация. Експлантацията на бъбреци и черен дроб е осъществена на следващия ден – 8 август в университетската болница.

На следващия ден двама българи на 23 г. и на 38 г. бяха трансплантирани с бъбреци. Операциите са извършени от медицински екипи на УМБАЛ „Александровска“. Поради липса на подходящи реципиенти в България, черният дроб е трансплантиран на румънски пациент по линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния. Другите органи на донора не са били подходящи за трансплантация.

Ръководството и всички от УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив изказват искрени съболезнования към близките на донора и благодарят за хуманния им жест.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив