Домът на културата се сдоби с мини Шишеяд за събиране на пластмасови бутилки

Шишеяд, размер “мини”, бе поставен на площадката пред Дома на културата “Борис Христов” в Пловдив. Арт инсталацията е от най-новите модели на класическия Шишеяд, създаден по идея на сдружение BG Бъди активен. Разположен е в близост до дизайнерската пейка, изработена изцяло от вече рециклирана пластмаса. Шишеядът ще събира пластмасови бутилки, като неговите осиновители от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив ще осигурят регулярното му поддържане и предаване на събраното количество за рециклиране. През годините, екипът на Дома на културата регулярно подкрепя инициативи, свързани с опазването на околната среда, разделното събиране и рециклиране. Институцията е една от първите, които постави кошчета за разделно събиране на входа и във фоайетата на сградата, а през 2019-та се сдоби и със специалната градска мебел – пейка, изработена изцяло от рециклирана пластмаса. „Считам, че за да бъде повторната употреба на материалите успешна, е от решаващо значение хората да имат възможност да изхвърлят разделно своите отпадъци, затова  трябва да има осигурени условия за целта. Шишеядите са симпатични, атрактивни и по забавен начин провокират интереса на младите хора  и желанието им да бъдат активни участници в опазването на околната среда, чрез разделно събиране на отпадъците“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, чието работно място се намира в ДК „Борис Христов“. “Събраното количество пластмасови бутилки  могат да се […]

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Домът на културата се сдоби с мини Шишеяд за събиране на пластмасови бутилки

Шишеяд, размер “мини”, бе поставен на площадката пред Дома на културата “Борис Христов” в Пловдив. Арт инсталацията е от най-новите модели на класическия Шишеяд, създаден по идея на сдружение BG Бъди активен. Разположен е в близост до дизайнерската пейка, изработена изцяло от вече рециклирана пластмаса. Шишеядът ще събира пластмасови бутилки, като неговите осиновители от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на Община Пловдив ще осигурят регулярното му поддържане и предаване на събраното количество за рециклиране.

През годините, екипът на Дома на културата регулярно подкрепя инициативи, свързани с опазването на околната среда, разделното събиране и рециклиране. Институцията е една от първите, които постави кошчета за разделно събиране на входа и във фоайетата на сградата, а през 2019-та се сдоби и със специалната градска мебел – пейка, изработена изцяло от рециклирана пластмаса.

„Считам, че за да бъде повторната употреба на материалите успешна, е от решаващо значение хората да имат възможност да изхвърлят разделно своите отпадъци, затова  трябва да има осигурени условия за целта. Шишеядите са симпатични, атрактивни и по забавен начин провокират интереса на младите хора  и желанието им да бъдат активни участници в опазването на околната среда, чрез разделно събиране на отпадъците“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, чието работно място се намира в ДК „Борис Христов“.

“Събраното количество пластмасови бутилки  могат да се превърнат в продукти за бита като дрехи, рани­ци, килими и дори нови бутилки. Демонстрирайки нуждата от шанса за втори живот на отпадъците, призоваваме към лична отговорност, както и към ангажираност на обществото като цяло за съдбата на отпадъците. Рециклиране на отпадъците е пример за това как можем да постигнем промяна в заобикалящата ни среда“, казва Ласка Ненова от сдружение BG Бъди активен.

Поставянето на Шишеядът е част от дейностите на кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!” на сдружение BG Бъди активен, с която се обединяват институции, организации, бизнес и граждани зад идеята за нуждата от повишаване нивата на рециклиране и разделно събиране, чрез използването на различни и нестандартни решения в посока промяна на нагласите на гражданите и подобряване на инфраструктурата от страна на общинските администрации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини