Избори 2024

Водещи новини

Близо 3 млн. лв. за Културния календар на Пловдив през 2023 г.

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Пловдив - Античен театър

Утвърдени прояви и фестивали, както и чисто нови събития включва Културният календар на Пловдив за 2023 г., който бе приет единодушно от Общинския съвет през декември. С настъпването на новата година поетапно започва и неговото изпълнение.

„Усилията ни са насочени към развитие на изкуството, творческите и културни индустрии и културния туризъм, популяризиране на културата на Пловдив по света.. Целта е стимулиране на многообразието на културния живот, максимално широк обхват на видовете изкуства и творчески процеси, популяризиране на българската култура по света“, коментира заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Три са основните части, които съставляват структурата на календара. В първата – „Събития, организирани от община Пловдив“ сумата за „Национални и местни празници, чествания и годишнини“ е 300 650 лв. за общо 17 събития. Отделно към това перо са и средствата за отбелязване на важни за града годишнини. За „Фестивали, конкурси, награди, събития и кампании, организирани от Община Пловдив и съвместни инициативи с МК, държавни  и международни културни институти, дипломатически мисии,  български общности в чужбина и други“, сумата възлиза на 1 274 000 лв. Това са общо 31 събития, част от тях са фестивали с продължителност от по няколко дни.

По „Проекти по наредбата за финансиране“ сумата е 1 126 100 лв. Общият брой одобрени проекти е 41, от тях 8 са нови и ще се случат за първи път.

Заедно с частта за оперативни разходи, които са 55 000 лв., общият бюджет на Културния календар за 2023 година възлиза на 2 954 490 лв. За сравнение в бюджета за 2022 г  сумата е била –  2 408 800 лв.

Новото в културния календар на Пловдив през 2023 година е честването на 147-та годишнина от Априлското въстание на 20 април. Предвидени са събития на паметниците на героите на Априлското въстание в Централна градска част, в които Община Пловдив си партнира с Регионалния исторически музей. Има и още редица нови събития. Между тях концерт на световно известен изпълнител – винаги дългоочаквана изненада за публиката и нов диско фестивал, като двете мащабни прояви ще  се случат в периода юни – септември. Друга от новостите е Фестивал на любителските театри в периода май-август.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив