Белащица решава дали да стане част от Пловдив

В три избирателни секции, ситуирани в местното училище, гласува Белащица на днешния местен референдум. Въпросът, на който трябва да отворят жителите на населеното място е: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив“. Припомням, че референдумът за отделяне на Белащица от община Родопи беше иницииран от част от местните жители на селото в края на май, 2022 г.  Подписката за допитването беше подкрепена от 490 жители с постоянен адрес в селото. За провеждането на допитването областният управител Илия Зюмбилев издаде заповед. Общият брой избиратели, които могат да гласуват, са малко над 1700. За да е валиден референдумът, той трябва да е подкрепен от 40% от местните жители, а да се признаят резултатите от него – от 50% плюс 1 от хората. Изборният ден в Белащица към момента протича спокойно, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия „Родопи“ Радослав Митев. Местните ще имат право да гласуват до 20 часа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Pinterest
Email
Белащица - карта
Снимка: Дарик

В три избирателни секции, ситуирани в местното училище, гласува Белащица на днешния местен референдум.

Въпросът, на който трябва да отворят жителите на населеното място е: „Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив“.

Припомням, че референдумът за отделяне на Белащица от община Родопи беше иницииран от част от местните жители на селото в края на май, 2022 г.  Подписката за допитването беше подкрепена от 490 жители с постоянен адрес в селото. За провеждането на допитването областният управител Илия Зюмбилев издаде заповед.

Общият брой избиратели, които могат да гласуват, са малко над 1700. За да е валиден референдумът, той трябва да е подкрепен от 40% от местните жители, а да се признаят резултатите от него – от 50% плюс 1 от хората.

Изборният ден в Белащица към момента протича спокойно, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия „Родопи“ Радослав Митев. Местните ще имат право да гласуват до 20 часа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Email

Още новини