Избори 2024

Водещи новини

Античният театър в Пловдив грейва в зелено за Деня на Свети Патрик

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Античният театър в Пловдив грейва в зелено за Деня на Свети Патрик

Повече от 690 сгради по света взеха участие в това честване през 2022 г, тази година се включва и Пловдив

Две поредни вечери – на 16 и 17 март един от най-известните обекти в Пловдив – Античният театър ще се озари в зелен цвят по случай Деня на Свети Патрик – Националният празник на Ирландия. Инициативата „озаряване в зелено“ на емблематични сгради за Деня на Свети Патрик – 17 март се провежда за поредна година. През изминалата 2022 г. повече от 690 сгради по света взеха участие в това честване на националния празник на Ирландия. В България „зелени“ станаха 9 сгради в 5 града – Трявна, Велико Търново, Русе, Видин и София, където грейнаха НДК, Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“, Националната опера и балет, СУ „Свети Климент Охридски“ и Градската библиотека.

Тази година Община Пловдив също ще подкрепи инициативата на посолството на Република Ирландия като израз на приятелство и в подкрепа на развитието на българо-ирландските културни връзки, още повече че ирландците почитат Свети Патрик така, както българите почитат Светите братя Кирил и Методий.

Според легендите Свети Патрик, светецът-патрон на Ирландия, е роден в Британия около 385 г. сл. Хр. Неговите родители били римски граждани на служба в Шотландия и Уелс, където баща му бил християнски свещеник. На 14-годишна възраст, Свети Патрик бил заловен и отвлечен в Ирландия и прекарал 6 години в робство, пасейки овце. Един ден получил видение как да избяга обратно в Британия. Свети Патрик се завърнал сред ирландските езичници като мисионер, когато навършил 30 години. Той пренесъл латинската азбука в Ирландия. Според легендата Свети Патрик използвал трилистна детелина, за да обясни единството на Светата троица, затова и носенето на зелени дрехи, яденето на зелена храна и пиенето на зелена бира се свързват с детелината на Свети Патрик. Оттук и „озаряването в зелено“ в наши дни. Датата 17 март е денят на неговата кончина, счита се че това се е случило през 461 г.

Всяка година в Дъблин, Лондон и Сидни и много градове в Америка се организират паради, в които участват стотици хиляди хора, като в Чикаго дори боядисват водите на реката в зелено. Счита се, че ирландската диаспора по целия свят наброява около 70 милиона човека.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив