Избори 2024

Водещи новини

52 общински училища ще отворят врати за 34 200 ученици в Пловдив

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
Класна стая, училище, ученици

55 000 е общият брой деца и ученици в системата на средното образование в общинските, държавните и частните детските градини и училищата в град Пловдив за предстоящата учебна 2023/2024.

Всички 52 общински училища (4 начални, 21 основни, 2 обединени, 5 профилирани гимназии, 18 средни училища и 2 професионални гимназии) ще отворят врати за 34 200 ученици от I до XII клас и около 600 деца на пет и шест годишна възраст, разпределени в подготвителните групи.

Броят на първокласниците във всички общински, частни и държавни училища за предстоящата учебна година е 3300 и е приблизително същият, какъвто е бил и през изминалата учебна година. Четири повече са паралелките в първи клас в общинските училища в сравнение н предходната година.

Сформирани са 3 паралелки в първи клас, които ще работят по Монтесори (в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в район „Западен“, ОУ „Екзарх Антим I“ в район „Централен“ и СУ „Св. Седмочисленици“ в район „Тракия“).

Общият брой деца, записани в общински, частни и държавни детски градини е 11200, а броят им в общинските детски градини е 10900, като от тях около 2500 ще постъпят в  първа група.

Към 15.09.2023 г. има 410 деца от Украйна, които посещават или са записани в образователните ни институции. В детските градини са 102, а 308 в училищата.

Всички общински детски градини и училища с ученици от I до VII клас на територията на град Пловдив са получили необходимите им познавателни книжки, учебници и учебни комплекти за новата учебна година.

В 29 от общинските училища през летния период бяха извършени  текущи ремонти за освежаване на класни стаи и коридори –  шпакловане, боядисване на стени и тавани, циклене и лакиране на паркет, подмяна на осветление, смяна на врати, както и ремонти на санитарни възли. По съществени строителни дейности се осъществяват в ЕГ „Иван Вазов“, където се изгражда нова спортна зала, а в сградата на ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“ се извършва реновиране и консервиране на фасада, смяна на дограма, ремонт на покривна конструкция.

Приключва изграждането на спортни площадки по програмата на МОН за Изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавните и общинските училища 2022 г. в 4 общински училища – ЕГ „Иван Вазов“, ЕГ „Пловдив“, СУ „Патриарх Евтимий“ и Математическа гимназия „Академик Кирил Попов“.

15 общински училища изпълняват дейности по подпрограма „Облагородяване на

дворни пространства, проектиране и изграждане на нови спортни площадки и/ или ремонт и сертифициране на съществуващи такива, осигуряване на мерки за достъпна архитектурна среда в общинските училища и ЦПЛР – ОДК – Пловдив“. Финансирането от страна на Община Пловдив е в размер на 561 621,40 лв.

По програма „Облагородяване на дворни пространства, проектиране и изграждане на нови площадки за игра и/или ремонти и сертифициране на съществуващи такива, осигуряване на мерки за достъпна архитектурна среда в общинските детски градини“ са изградени и ремонтирани 12 детски площадки, облагородени са 11 дворни пространства и е ремонтиран 1 физкултурен салон. Средства по програмата за 2023 година от бюджета на Община Пловдив са 200 000 лв.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив