Избори 2024

Водещи новини

13-годишният Даниел Седянков спечели приз от конкурс за млади композитори в Америка

Picture of Румен Георгиев
Румен Георгиев
Главен редактор / [email protected]
13-годишният Даниел Седянков спечели приз от конкурс за млади композитори в Америка

13-годишният Даниел Седянков е сред младите таланти, спечелили приз на единствен по рода си конкурс за млади композитори и музиканти в американския щат Мисури. Той се организира под егидата на семейство Синкфийлд. Даниел получава престижната първа награда в неговата възраст на специална церемония във Факултета по изкуства и музика на университета в гр. Колумбия, щата Мисури, обясни пред Дарик баща му Господин Седянков, който е от Пловдив. На съревнованието през април т.г. участват млади композитори от цяла Америка. Възпитаник на същия университет е известната американска певица и носителка на Грами Шерил Кроу. Концертната зала във висшето училище също носи нейното име.

Целта на конкурса е да се подкрепя и популяризира творчеството на млади таланти. Дарбата на Даниел откриват първоначално учителите му по музика още в трети клас. За международния конкурс той изпраща своя авторска музика по настояване на музикалния си педагог Джаки Шиян  (Jacquie Sheehan) от Southwest Middle School (Manchester, MO).

„Произведението, с което спечелих първо място се казва „Caught“. Нарекох творбата си така, защото музиката цял ден звучеше в главата ми и просто седнах да напиша нотите“, разказа пред Дарик осмокласникът. Композицията е за 5 инструмента – 2 цигулки, виола, виолончело и контрабас. Специално за конкурса, произведението е представено от професионални музиканти, които преди да изсвирят музиката пред публика, са попитали младия композитор дали е доволен от изпълнението и дали си го е представял точно така.

До момента Даниел има създадени  23 авторски произведения. След като момчето получава отличието за първото място, цялото училище също получава парична награда от организаторите на конкурса. Едно от произведенията му – „Moonlight Duel“ – от началото на годината вече се изучава и изпълнява и от другите деца в часовете по музика в After school activity. Даниел казва, че слуша предимно инструментали, пише ноти с часове всеки ден и си мечтае да продължава да създава музика. В Southwest Middle School му предоставят всички инструменти, но той все още няма собствена виола и за репетициите вкъщи използва инструмент под наем вече 4 години.

„От малък имаше голям интерес към символи и ноти, но не сме подозирали за таланта му.  Знаехме, че стои дълго пред компютъра, но си мислехме, че е като всички деца днес. Учителите по музика ни казаха, че има дарба още, когато Даниел беше в трети клас. Вече има зад гърба си и участие в първия голям концерт в Бренсън, а тази година вероятно ще изпрати своя музика и за международен конкурс за композитори. Много се гордеем с него“, обясни още пловдивчанинът Господин Седянков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Reddit
Имейл

Вашият надежден източник на информация за Пловдив и областта.

© 2024 vPlovdiv.com - Актуални новини и събития в Пловдив